Jos Verdegem in ambtswoning van de Gouverneur op de Vlasmarkt in Gent

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 11:56

Wil je de verkiezingsdrukte van het weekend van 8 en 9 juni nog eens in alle rust achter je laten: breng dan een bezoekje aan de tentoonstelling van Jos Verdegem in Gent. Het kan nog op zaterdag 8 en zondag 9 juni telkens van 14 tot 17 uur. Willem Elias zal er je gids zijn.

Volgens Jeroen De Baaij had Jos Verdegem vooral oog voor de mens (KunstVensters)

Verdegem was professor aan de Gentse academie en gaf les aan een generatie Belgische kunstenaars, waaronder Roger Raveel en Jan Saverys. Ondanks zijn prominente positie in het Gentse kunstleven, raakte Verdegem na zijn dood in 1957 in de vergetelheid. Emiritus professor Willem Elias brengt Verdegems werk opnieuw in onder de aandacht in een rijk geïllustreerd boek.

Elias beschrijft Verdegem als een einzelgänger. In België werkten Gustave Van de Woestijne en Constant Permeke met de expressionisten in Sint Martens Latem en Magritte met de surrealisten in Brussel, maar Verdegem ging zijn eigen weg in Gent. Hij gebruikt een modernistische vormentaal en sombere kleuren. Stijl is voor Verdegem een middel, niet een doel. Uiteindelijk staat het gevoel dat hij probeert over te brengen centraal. Elias noemt hem daarom een symbolist. “Het komt neer op een genoegen vinden in droefgeestigheid.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.